Presentation

KENNEL KOGARÅSEN - EN LITEN PRESENTATION


Västra Solsidans Axana
Kennel Kogaråsen ligger vid sjön Kogaren i Hallingeberg, mitt emellan Vimmerby och Västervik. Jag som är innehavare av kennelnamnet heter Lena och det är jag som tränar och tävlar med våra hundar, planerar kommande valpkullar, ordnar träningsträffar o.s.v. Min sambo Wille gör "allt det andra", d.v.s snickrar valplådor, lagar mat på träningsträffar och blir kommenderad hit och dit som figurant i sökskogen. Kort sagt, ett bra team.

Vår målsättning är att ta fram friska hundar med bra mentalitet, väl lämpade för såväl arbete som vardagsliv.

Vi började med tervuren 1992 när vi köpte en tikvalp från Västra Solsidans kennel. Vi var redan från början intresserade av att ta en kull om tiken blev bra. Det blev hon! Tiken som så småningom fick namnet SUCH Tjh Korad LP Västra Solsidans Axana "Axa" kan du läsa mer om under fliken "Våra hundar".


Ur Axas första kull sparade vi en hane, SLCH SBCH SUCH Tjh Korad Kogaråsens Faxe, som också är använd i avel. Faxe gick bort i december 2008.

Vi har haft förmånen att få låna in sju tervtikar som har haft kullar hos oss.

  • SBCH SUCH Korad Kogaråsens Flitiga-Flisa äg. Marie Ivarsson 3 kullar (K,L och M)
  • Korad Kogaråsens Lexa äg. Lotta Kjellberg 2 kullar (O och R)
  • Korad Newstory Jilla äg. Tiina Nyberg 1 kull (P)
  • Korad Kogaråsens Ockra äg. Kerstin Nilsson 3 kullar (S, V och X)
  • SBCH SUCH Korad Kogaråsens Orca äg. Jennie Thysell 1 kull (T)
  • SBCH Korad Kogaråsens Ouzi äg. Åke Berglund 1 kull (U)
  • SPHI Korad Kogaråsens Vixi äg. Sabina Berkeby 1 kull (Z)

Vi  har också fått låna in en av våra västgötespetstikar som haft en kull här hos oss
  • Kogaråsens Dundra äg. Linda Frisk 1 kull (E)

Ur vår M-kull, född 2002 sparade vi ett yrväder vid namn SLCH SUCH LPII Kogaråsens Milla. Milla gick bort 2015.

Sommaren 2005 kom ytterligare en medlem till familjen. Det var en västgötaspets som är döpt till LPI LPII SE UCH Chipsmakers Adress Rosenhill men kallas för Asca. Hon har haft 4 kullar (A, B, C och D). Asca fick somna in i september 2020. 

Ur vår V-kull född 2010 har vi behållit Korad SE UCH Kogaråsens Vittra Hon tävlar elitspår och har två kullar här på Kogaråsen, Y-kullen och A-kullen.

Det senaste tillskottet i kenneln är Vittras dotter Kogaråsens Atassa "Tassa" född i mars 2018. Om allt går som det ska planerar vi att hon ska bli vår nästa avelstik.

Vi föder upp tervuren och västgötaspets i liten skala. Ändå har vi haft en del framgångar med "våra" hundar. I första kullen är det bara tre hundar som är tävlade och samtliga är brukschampions. Mest känd är väl Kogaråsens Falco som tillsammans med husse Andreas deltog på SM sju år i rad. Falco vann rapporten -97 och -98 och kom 7:a -00. I SM 2002 ställde han upp i spår och tog hem en silvermedalj. Han blev också Årets rapporthund (alla raser) -98, -99 och -00.

Ur vår andra kull har vi också en SM tävlare som deltagit i fyra år i rad. SBCH SUCH Korad LP Kogaråsens Jackpot som, bara 2,5 år gammal tog en hedrande 4:e plats i rapport på SM 2000. På SM 2001 kom han på 14:e plats. Jackpot med matte Annica bytte också från rapport till spårhundsgruppen på SM 2002. Det slutade då på en fin 8:e plats.

SBCH SUCH Korad Kogaråsens Pesto och Malin tävlade SM i spår 2009, 2011 och 2012.
2012, 2013, 2015 och 2016 deltog Korad SE SpCH Kogaråsens Rusa och Linda i spårhundsgruppen. Kogaråsens alla champions och tjänstehundar kan ni läsa mer under "Champions/Tjänstehundar".

Tack vare våra duktiga valpköpare som ställer upp och kör många mil för att kora sina hundar har vi fått tagit emot 8 avelskorningsdiplom från Svenska Brukshundklubben. Tre till kenneln, ett till Västra Solsidans Axana, ett till Kogaråsens Flitiga-Flisa, två till Kogaråsens Lexa och ett till Kogaråsens Ockra.

2003, 2009 och 2015 fick vi Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris för de tävlingsinsatser Kogaråsenshundarna har presterat. 2006 fick Kogaråsens Flitiga-Flisa ett bruksavelspris för sina avkommors prestationer på tävlingsbanorna och 2011 var det Kogaråsens Lexa tur att ta emot priset för sina avkommors tävlingsinsatser.

Alla hundar vi hitintills har fött upp är MH testade. MH-test av en hel kull tycker vi är ett mycket bra sätt att få en uppfattning om vad det är för hundar vi har fått fram. Därför vill vi att du som köper hund av oss också ska MH testa den.

Vi vill att du ska vara intresserad av att göra något med din hund. Det finns Kogaråsenhundar, både tervar och västgötar som tävlar/tränar spår, sök, rapport, agility, viltspår och lydnad. Vad du gör spelar mindre roll, bara hunden får jobba med något och använda sitt huvud.

Välkommen att gå vidare bland sidorna för att läsa mer om våra härliga hundar!

Lena & Wille